Neulevinkit

Easy on helppo

Joulu on kahden viikon päästä! Hurjan nopeasti on tämä syksy mennyt. Minulla on ollutkin aikamoinen elämänmullistus kaupan avaamisen kanssa, mikä varmasti selittää tuota ajan juoksemista… Perinteisesti olen tykännyt perheelle tehdä lahjoja itse, ja yleensä neulominen on alkanut jo syksyllä. Ainahan sitä täytyy jouluaaton aattona vielä jotakin viimeistellä, mutta melkein aina on kaikki valmistunut ajoissa. Yhtenä jouluna tosin sisko sai paketista huivin, jossa oli vielä puikot kiinni… mutta kyllä se joulunpyhinä valmiiksi tuli ?

Tänä vuonna en ole todellakaan aloittanut ajoissa! Siksipä olen ihastunut paksuihin muhkeisiin lankoihin, joista neuloo nopeasti valmista. Tässä pari vinkkiä, mikäli jollain muullakin olisi tarvetta viime hetken pehmeille paketeille…

Leeruskan Peruspipo

Norjalaisen Sandnesin langoista löytyy kivoja materiaaleja nopeisiin asustelahjoihin. Esimerkiksi Sandnesin Easy-lanka on myös nimensä mukaisesti helppo! Tämä yksisäikeinen paksu villalanka sopii mainiosti asusteisiin. Neuloin Easystä raitalapaset, ja ohje niihin löytyy kirjoituksen lopusta. Veera (Ravelryssä Leeruska) neuloi Easystä Ison Peruspipon, ja siitäpä tulikin hieno! Leeruskan Ravelry-sivulta löytyy ohje ja silmukkamäärät tämän pipon tekoon. Ja mikä parasta, tämä syntyi vuorokaudessa! Siskoni teki samaisesta langasta pipon virkkaamalla, ja hienosti Easy soveltui myös koukulle. Leeruskan pipoon riitti kaksi kerää, mutta virkattuun pipoon meni kolmatta kerää myös, yksi kerä vaaleaa ja kaksi kerää tummempaa vihreää.

Easypipo Anni

 

image1.JPG

Helpot raitalapaset

Tarvikkeet: Sandnes Garn Easy-lankaa 90 g (kaksi kerää), 6 mm puikot (sukkapuikot tai 80 cm pyöröpuikko jos käytät Magic Loop-tekniikkaa), 2 silmukkamerkkiä, jämälankaa tai silmukkapidike, päättelyneula.

Kaksiväriset raitalapaset syntyvät kahdesta kerästä, yksi kerä kumpaakin väriä. Voit tehdä lapaset myös yksivärisenä, jolloin tarvitset kaksi kerää samaa väriä. Mallin lapaset on neulottu kolmesta väristä ja kerästä, jolloin lankaa jää yli muuhunkin! Raidoitustapa ja tiheys on vapaa, mutta esimerkkilapasissa on raidoitettu aina 4 kerrosta yhtä väriä.

Selitykset – Peukalokiilan lisäykset:

LO = lisää yksi silmukka, oikealle kallistuva lisäys (nosta silmukoiden välinen lanka vasemmalle puikolle takakautta, neulo oikein etureunasta)

LV = lisää yksi silmukka, vasemmalle kallistuva lisäys (nosta silmukoiden välinen lanka vasemmalle puikolle etukautta, neulo oikein takareunasta)

Kärkikavennukset:

ssk = ”slip slip knit”. Nosta seuraava silmukka neulomatta oikealle puikolle vasemmalta oikealle (eli kuin neuloessa). Nosta myös sitä seuraava silmukka samalla tavalla. Siirrä molemmat juuri nostetut ja ympäri käännetyt silmukat takaisin vasemmalle puikolle: nyt sinulla on vasemman puikon 2 ensimmäistä silmukkaa käänetty toiseen suuntaan. Neulo nämä kaksi silmukkaa nyt takareunoistaan yhteen. (Voit käyttää myös ylivetokavennusta, mutta tämä on näppärä ja nätimmän näköinen vasemmalle kallistuva kavennus.)

2oy = neulo kaksi silmukkaa oikein yhteen

 

Aloitus:

Luo 6 mm puikolla 28 silmukkaa.

Neulo pyöröneuleena 2 o, 2 n joustinneuletta. Raidoita samalla ja neulo yhteensä 12 kerrosta, tai kunnes varsi on sopivan korkuinen.

lapanen3

Varren jälkeen vaihda sileään neuleeseen. Neulo sileää neuletta 1 krs. Ensimmäisen kerroksen jälkeen aloita peukalokiila: Neulo 15 s oikein, lisää silmukkamerkki, LO, 1 o, LV, lisää toinen merkki, neulo kerros loppuun oikein. Tee lisäykset joka kolmannella kerroksella samoin silmukkamerkkien välissä. Jatka lisäyksiä, kunnes merkkien välissä peukalokiilassa on 9 silmukkaa. (Toisessa lapasessa neulo 12 s oikein, lisää merkki, LO, 1 o, LV, lisää merkki, neulo kerros loppuun. Näin saat peukalon vasemman käden lapaseen.

Seuraavalla kerroksella neulo merkkiin asti, poista merkki, siirrä 9 s jämälangalle tai silmukkapidikkeeseen, luo 3 s, poista toinenkin merkki ja neulo kerros loppuun.

Neulo kämmenosuutta (puikoilla 30 s) noin 16 kerrosta, tai kunnes korkeus on 4 cm sormenpäistä.

Aloita kärkikavennukset:

1. krs: 1 o, ssk, 9 o, 2oy, 2 o, ssk, 9 o, 2oy, 1 o. Kavennettu 4 s, jäljellä 26 s.

2. krs: neulo kaikki silmukat oikein

3. krs: 1 o, ssk, 7 o, 2oy, 2 o, ssk, 7 o, 2oy, 1 o. Jäljellä 22 s.

Toista kavennukset samoin lapasen kummassakin reunassa joka toisella kerroksella, kunnes jäljellä on 10 s. Katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi. Päättele langanpäät.

Vastaa